fbpx
  • Blog

Personalitatea histrionică

Ceea ce caracterizează personalitatea cu accente histrionice este în primul rând nevoia imperioasă a persoanei de a se afla în permanenţă în centrul atenţiei. Persoanele histrionice caută atenţia cu orice preţ, iar perspectiva de a fi ignorate le cauzează frustrări şi generează adesea crize de furie.

În trecut, personalitatea histrionică era asimilată isteriei, această afecţiune cunoscând cea mai mare popularitate atunci când medicii neurologi Freud şi Charcot şi-au concentrat studiile pe descoperirea cauzelor şi pe tratarea ei. O persoană care suferea de isterie prezenta simptome fizice variate, de la tulburări senzoriale sau locomotorii, la uşoare paralizii, crampe sau ticuri, conceptul fiind iniţial relaţionat exclusiv cu genul feminin. Din punct de vedere psihologic, nevroza isterică era asociată cu crize de isterie, manifestări exacerbate sau cu o stare de inerţie, total opusă, numită de Freud “la belle indifference”.

În limbajul de specialitate “isteria” a fost denumită tulburare de conversie; ea reprezintă o afecţiune nervoasă şi se manifestă prin prezenţa unor simptome neurologice variate, fără a fi rezultatul unor leziuni, care au în comun excesul emoţional. Tulburarea afectează atât femeile, cât şi bărbaţii.

Termenul de “conversie” îşi are originea în doctrina lui Freud. Acesta susţinea că aceste simptome de aparenţă neurologică erau rezultatul conversiei suferinţelor emoţionale în manifestări şi simptome fizice.

Revenind la personalitatea histrionică, aspectele care definesc acest tip de personalitate sunt nevoia de a fi în centrul atenţiei, superficialitate în relaţiile cu ceilalţi şi manifestarea unei emoţionalităţi excesive. Dacă persoana se manifestă astfel în toate contextele de viaţă, trăsăturile sunt prezente cel puţin din tinereţea timpurie şi sunt întrunite criteriile necesare, vorbim despre tulburare de personalitate histrionică.

Persoanele histrionice sunt de obicei carismatice, recurgând adesea la o vestimentaţie care să atragă, diferită de a celorlalte persoane, de multe ori stridentă, astfel încât să fie cât mai vizibilă. Se manifestă în mod seducător şi posedă mult farmec. Sunt uşor impresionabile, se comportă dezinhibat, iar dacă persoana cu trăsături histrionice este o femeie, aceasta va face totul pentru a fi percepută drept o femeie fatală, irezistibilă.Personalitatea histrionica

Cu toate acestea, persoanele histrionice nu seduc pentru că îşi doresc să ajungă la actul sexual, ci urmăresc doar să îşi confirme valoarea personală şi nu pot face asta decât prin ochii celorlalţi. Comportamentul lor vizează la un prim nivel recunoaşterea din partea celorlalţi, iar la un nivel secundar, mai profund, împlinirea nevoii de afecţiune.

A fi în centrul atenţiei este pentru ele sinonim cu afecţiunea, înseamnă că sunt iubite, tocmai de aceea fac tot ce pot pentru a capta atenţia “publicului”, comportându-se adesea ca şi când ar fi pe o scenă. Se manifestă în mod teatral, recurgând la dramatism, deoarece au învăţat cândva în trecutul lor că aceasta este singura modalitate de a fi văzute, auzite şi, implicit, iubite.

Personalităţile histrionice sunt caracterizate de instabilitate emoţională, manifestă impulsivitate, schimbări bruşte de dispoziţie şi trăiesc mai intens decât celelalte persoane. Sunt superficiale, se plictisesc repede şi au o dorinţă permanentă de noutate şi de aventură, de aceea sunt mereu în căutare de noi experienţe.

Devin iritate şi furioase dacă nu obţin ceea ce îşi doresc. Acordă o importanţă deosebită aspectului exterior (haine, coafură, machiaj) şi seduc şi provoacă sexual persoanele din jur, adesea într-o manieră inadecvată. De exemplu o persoană histrionică poate face avansuri unei persoane deşi ştie că aceasta are o relaţie fericită.

Comportamentele specifice unei persoane histrionice sunt foarte întărite la nivel social, fiind recompensate în mediul cotidian şi fiind adesea asociate cu succesul. Din această cauză, persoanele care au ajuns să dezvolte o tulburare de personalitate histrionică ajung să caute ajutor specializat doar în situaţia în care mediul răspunde negativ la comportamentele lor sau când acestea manifestă o altă tulburare asociată precum depresia, anxietatea, tulburări alimentare etc.

Aceste persoane pot beneficia foarte mult de pe urma psihoterapiei; în cadrul demersului terapeutic, ele îşi pot înţelege felul de a fi, aşa cum este el văzut din exterior, cum au ajuns să îl dobândească şi mai ales în ce fel îşi cauzează lor şi celor din jur suferinţă emoţională.

Ce poţi face în interacţiunile cu persoane histrionice:

– să adopţi o atitudine de acceptare faţă de acele comportamente pe care le poţi tolera, înţelegând că manifestările la care recurg reprezintă modalităţi de căutare a atenţiei;
– să le dai voie să se manifeste, însă stabilind şi menţinând nişte limite adecvate pentru tine;
– să te aştepţi la impulsivitate şi la emoţii intense, fără să te laşi atras în dramele iscate;
– să nu cedezi şantajului emoţional şi manipulării şi să nu te laşi atras în jocurile de seducţie pe care le iniţiază din cauza tendinţei de sexualizare a relaţiilor;
– să nu le ironizezi sau să le respingi deoarece cu cât vei respinge mai mult un histrionic, cu atât mai mult va încerca să îţi recâştige atenţia într-un mod din ce în ce mai exagerat;
– în loc să sancţionezi comportamentele nepotrivite, acordă-le atenţie şi arată-le apreciere atunci când manifestă comportamente funcţionale, fireşti, întărindu-le în acest fel pe acestea din urmă;
– manifestările lor nu denotă decât suferinţa emoţională prin care trec şi nu au nimic de-a face cu tine, aşa că evită să iei lucrurile personal.

Ţine minte că fiecare persoană poartă ea însăşi responsabilitatea pentru starea sa de bine şi că principalul tău rol este acela de a-ţi construi o viaţă care să te împlinească. 

Ai grijă de tine!

Cu drag,
Monica

 


psiholog Monica Popa

Social media


Cabinet psiholog - Monica Popa © Toate drepturile rezervate

Continuînd navigarea pe acest site sunteți de acord cu faptul că folosește cookie-uri. Mai multe informații despre politica de cookie (click aici)