fbpx
  • Blog

10 Year Challenge – Cum îţi doreşti să arate viaţa ta peste 10 ani?

Pentru că tot vedem circulând pe reţelele sociale provocarea celor zece ani care au trecut, vă propun să o gândim ca exerciţiu, însă în sens invers. Cum va arăta viaţa voastră peste 10 ani?

Este un mare privilegiu să îmbătrânim, însă contează foarte mult cum trec anii peste noi şi ce devenim în timpul care se scurge oricum, fie că ne dorim, fie că nu.

În cadrul multelor discuţii pe care le am cu oamenii prin natura profesiei mele, constat adesea o teamă constantă de îmbătrânire şi o lipsă de disponibilitate în acceptarea vârstei la care aceştia au ajuns. Abordarea nu este deloc una potrivită întrucât vârsta şi etapa de viaţă în care ne aflăm devin o parte a identităţii noastre, iar a nu le accepta generează un conflict interior care are la bază ideea că nu mai suntem importanţi, că nu mai contăm, că valoarea noastră s-a diminuat odată cu trecerea timpului. Complet greşit, atâta vreme cât avem grijă de modul în care evoluăm în tot acest timp. Nu trebuie să ne temem de îmbătrânire, trebuie să ne facem griji doar dacă lăsăm viaţa să treacă pe lângă noi.

Cu siguranţă aţi văzut persoane cu vârste respectabile care îmbătrânesc frumos şi care se simt bine în pielea lor în ciuda vârstei pe care o au. Nu reprezintă un secret că e important modul în care se hrănesc, dacă fac mişcare sau nu, însă esenţiale sunt gândurile care le populează mintea. Fiindcă acolo se află şi raiul, dar şi iadul nostru, în mintea noastră.10 Year Challenge Cum iti doresti sa arate viata ta peste 10 ani

Aşa că dacă tot e prima lună a anului, vă provoc la un exerciţiu: treceţi pe o foaie de hârtie cum vă doriţi să fiţi în 2029 şi ce vă doriţi să fi realizat până atunci. Acesta e primul pas. Evident că apoi va trebui să vă divizaţi obiectivele în scopuri mai mici, structurate în timp, să vă faceţi un plan de activitate şi să treceţi la acţiune.

Însă faceţi pentru început măcar primul pas: CUM ÎMI DORESC SĂ FIU PESTE 10 ANI? Până şi simplul fapt că vă puneţi problema în felul acesta înseamnă că aveţi o şansă în plus să nu vă lăsaţi viaţa să curgă peste voi la întâmplare, ci că veţi contribui la a-i conferi un sens.

Există oameni care îşi trăiesc viaţa de azi pe mâine din punct de vedere aspiraţional, fără vreun scop, fără vreun plan concret. Ghiciţi unde ajung. Se prea poate ca, fără mari diferenţe, să se găsească cam tot pe acolo peste 10 ani. Un deceniu e un interval de timp extrem de ofertant, atâta timp cât îl utilizaţi înţelept, adică în acord cu valorile voastre şi cu lucrurile importante pentru voi, dar care poate părea la fel de uşor că s-a scurs într-o clipă, dacă timpul a fost risipit. Percepţia asupra modului în care trece timpul este direct legată de lucrurile pe care le realizăm.

Aşadar, indiferent unde te afli astăzi, indiferent cât de “incompletă” este viaţa ta, imaginează-ţi cum poate ea arăta peste zece ani. Sigur că da, e nevoie de muncă, de perseverenţă, de ambiţie, dar oare nu despre asta e vorba în viaţă, despre a construi? Şi cum altfel am putea construi decât asumându-ne efortul?

Pune lucrurile în perspectivă: poate azi nu ai un loc de muncă, însă peste zece ani poţi conduce un întreg departament, poate azi doar cochetezi cu ideea de a-ţi schimba profesia, peste zece ani poţi excela în domeniul nou ales, poate azi doar visezi să devii scriitor sau să ai o familie, peste zece ani poţi avea mai multe cărţi publicate sau te poţi pregăti să mergi la serbarea copiilor tăi. Important e să te concentrezi pe lucrurile care contează pentru tine şi, evident, să acţionezi în direcţia realizării lor.

Şi încă ceva: nu vă structuraţi acest proiect în termeni de ce voi avea, ci în termeni de ce fel de om voi fi când voi avea toate astea, ce voi fi devenit după ce în aceşti zece ani am lucrat la mine şi cu mine, asemenea unui sculptor care scoate la iveală o operă de artă dintr-un bloc de piatră asupra căruia îşi concentrează întreaga pricepere.

Alegeţi cu înţelepciune cum vă doriţi să fiţi peste 10 ani şi treceţi la treabă! Apucaţi-vă de lucru fiindcă timpul trece oricum. Haideţi să îl facem să treacă cu folos!...

Cu drag,
Monica

 

 


psiholog Monica Popa

Social media


Cabinet psiholog - Monica Popa © Toate drepturile rezervate

Continuînd navigarea pe acest site sunteți de acord cu faptul că folosește cookie-uri. Mai multe informații despre politica de cookie (click aici)