fbpx
  • Blog

De ce cred că este esenţial să ne exprimăm creativ

Personal, am fost întotdeauna fascinată de cuvinte şi de capacitatea lor extraordinară de a crea lumi. De forţa lor copleşitoare. Mă intrigă şi mă impresionează deopotrivă cum, din nimic, poţi crea ceva care să transmită emoţie în formă pură.

Mi se pare în aceeaşi măsură fascinantă exprimarea creativităţii şi în alte domenii, în muzică, în dans, în pictură, în artă în general. Cred că venim pe lume din foarte multe motive şi avem destule misiuni. Una dintre ele este aceea de a nu trăi la întâmplare şi de a nu irosi talentele cu care am fost înzestraţi, de care nici măcar nu suntem conştienţi uneori. De a crea ceva care să aducă bucurie, chiar dacă uneori suntem singurii spectatori. Este responsabilitatea noastră să ne punem inspiraţia la treabă. Nu e nevoie să excelezi în pictură sau în sculptură; trebuie doar să te simţi şi să te exprimi liber.de ce cred ca trebuie sa ne exprimam creativ

Le recomand adesea clienţilor cu care lucrez să identifice şi să pună în practică modalităţi de exprimare creativă, care să li se potrivească şi care să-i definească. Şi să facă asta fără nici un fel de aşteptări, bucurându-se pur şi simplu de proces. Unii sunt intrigaţi şi ridică curioşi din sprâncene, pentru că nu şi-au pus niciodată problema că ar putea face asta, alţii, mai norocoşi, au făcut deja de multă vreme loc unor astfel de activităţi în viaţa lor.

Surprizele nu se lasă niciodată mult aşteptate. Mulţi îmi spun că atunci când creează, se simt mai vii, mai aproape de ei înşişi şi la adăpost de inerentele probleme cotidiene. Se simt plini de bucurie.

Asta face de fapt actul creator. Îţi oferă un “de ce” pentru care să trăieşti şi care face realitatea infinit mai acceptabilă. Îţi oferă o doză în plus de sens şi de semnificaţie. Transformă minutele, zecile de minute în nişte “mini-eternităţi”, iar pe tine într-un mic demiurg. Şi e un sentiment atât de plăcut că în acest proces nu există limite: poţi inventa orice combinaţie de culori, de sunete, de cuvinte, fără ca nimeni să îţi poată imputa că e prea mult mov într-un tablou sau că personajul pe care l-ai creat trece prin prea multe drame. E arta TA şi o poţi concepe cum simţi tu. Iar asta e genial.

Efectul terapeutic al procesului creativ este remarcabil, acesta având capacitatea de a ne îmbunătăţi dispoziţia, de a reduce stresul şi contribuind la creşterea stimei de sine, existând studii care indică efecte în ameliorarea depresiei şi a anxietăţii.

Terapia prin artă devine o formă de intervenţie complementară din ce în ce mai populară în problemele de natură psihologică deoarece reprezintă o oportunitate de exprimare spontană şi autentică, o experienţă care duce în timp la vindecare emoţională, împlinire personală şi profundă transformare.

Vă propun, pentru 2019, să încercaţi să identificaţi o modalitate prin intermediul căreia să vă exprimaţi în mod creativ, să scoateţi la iveală aspecte din voi pe care nu aţi reuşit să le aduceţi la suprafaţă în alt mod, să vă daţi voie să trăiţi şi altfel decât prinşi între joburi şi responsabilităţi de tot felul şi să luminaţi locuri neştiute din voi, prin intermediul frumosului…

Vă promit că dacă faceţi asta cu disciplină, însă fără a pune presiune pe cum ar trebui să arate rezultatul final, cu perseverenţă, însă fără aşteptări, veţi lua contact cu o linişte greu de pus în cuvinte, însă de o frumuseţe magică. Faceţi-o cu inocenţa şi cu bucuria unui copil care descoperă lumea!...

Să ne fie 2019 un an plin de inspiraţie, care să ne aducă, cu fiecare zi care trece, tot mai aproape de noi!

Cu drag,
Monica


psiholog Monica Popa

Social media


Cabinet psiholog - Monica Popa © Toate drepturile rezervate

Continuînd navigarea pe acest site sunteți de acord cu faptul că folosește cookie-uri. Mai multe informații despre politica de cookie (click aici)